Skip to content

Photography begins or ends in a “clik”?

 

Η Φωτογραφία αρχίζει ή τελειώνει με το κλικ;
 
Μια ερώτηση που επιδέχεται τρεις απαντήσεις:
 
Υπάρχουν οι φωτογραφίες εκείνες που αρχίζουν με το κλικ, οι φωτογραφίες που αρχίζουν και τελειώνουν με το κλικ και οι φωτογραφίες που τελειώνουν με το κλικ.
Οι φωτογραφίες που αρχίζουν με το κλικ είναι ως επί το πλείστον εκείνες που συχνά βλέπουμε στα περιοδικά και είναι αποτέλεσμα μοντάζ ή επεξεργασίας σε υπολογιστή. Σ΄αυτή την περίπτωση γίνεται η λήψη και μετά όλη η υπόλοιπη εργασία που απαιτείται για να φτάσει η φωτογραφία στον θεατή.
Στην περίπτωση των φωτογραφιών που αρχίζουν και τελειώνουν με το κλικ ανήκουν όλες εκείνες οι φωτογραφίες που βλέπουμε καθημερινά να εμφανίζονται στα quick  film  και έχουν συνήθως καθαρά αναμνηστικό χαρακτήρα. Σε αυτή την περίπτωση οι φωτογράφοι δεν έχουν κανένα σκοπό επαγγελματικό ή καλλιτεχνικό για να προσέξουν τίποτα το συγκεκριμένο και έτσι το μόνο που κάνουν είναι να πατήσουν το κουμπί της μηχανής και ό,τι γράψει το φιλμ αυτό είναι.
Τώρα στην Τρίτη περίπτωση όπου ανήκουν οι φωτογραφίες που τελειώνουν με το «κλικ» βρίσκονται όλες αυτές οι φωτογραφίες που έχουν μελετηθεί πολύ πιο πριν και απλά το « κλικ» αποτελεί το τελείωμα όλης της μελέτης και των σκέψεων που έχουν  προηγηθεί. Σε αυτή την περίπτωση των φωτογραφιών μετά το «κλικ» ακολουθεί η κλασική επεξεργασία της εμφάνισης του φιλμ και της εκτύπωσης της φωτογραφίας χωρίς παρεμβάσεις, συμπληρώματα ή οποιασδήποτε άλλη μορφή επέμβασης μέσα στο σκοτεινό θάλαμο.
Οι παρακάτω φωτογραφίες ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Σε όλες υπήρξε το πρώτο ερέθισμα, το οποίο οδήγησε στη μελέτη της φωτογραφίας, ως προς το  να βρεθεί το κατάλληλο μοντέλο, το στήσιμο του σκηνικού, το στήσιμο του μοντέλου, το ντύσιμό του, το καδράρισμα, ο φωτισμός, το ύφος και γενικά τη λήψη της  φωτογραφίας. Για να γίνω πιο σαφής θα σας περιγράψω πώς δημιουργήθηκε η φωτογραφία με το τζάκι και την κοπέλα που ζυμώνει.
Το πρώτο ερέθισμα δόθηκε, όταν βρέθηκα σε ένα σπίτι στο χωριό σε ένα τοίχο του οποίου κρεμόταν ένας σοφράς. Αμέσως σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να κάνω με αυτόν το σοφρά. Από εκείνη τη στιγμή το μυαλό μου άρχισε να σκέφτεται τη φωτογραφία και να προσπαθεί να λύσει μια σειρά από προβλήματα. Το επόμενο πράγμα που έπρεπε να βρω ήταν το φόντο που θα έβαζα το σοφρά. ΄Ετσι ψάχνοντας αρκετά βρήκα το παλιό αυτό τζάκι σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι σε κάποιο χωριό. ΄Ηταν πολύ καλό σαν μέρος γιατί ήταν ένα μεγάλο σε μήκος δωμάτιο που μου έδινε την ευκαιρία να μην κολλήσω το θέμα μου στο φόντο και να έχω και εγώ , μέρος να πάω πιο πίσω. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι είχε από τη μια μεριά ένα παράθυρο και μια πόρτα από όπου ερχόταν φυσικός φωτισμός. Θα έπρεπε όμως η ημέρα της λήψης να είναι ηλιόλουστη για να έχω και εγώ μέσα στο δωμάτιο τον απαιτούμενο φωτισμό που χρειαζόμουν για τη λήψη γιατί σε αυτές τις φωτογραφίες δεν ενδείκνυται τεχνικός φωτισμός. 
Το επόμενο πράγμα που έπρεπε να σκεφτώ ήταν η εύρεση του κατάλληλου μοντέλου, το στήσιμο και ντύσιμό του. ΄Όταν αποφάσισα για τα παραπάνω σειρά είχαν ορισμένα άλλα ερωτήματα, για να βρω τη λύση τους. Στο ύφος της φωτογραφίας σημαντικό ρόλο θα  έπαιζε το χρώμα. ΄Ετσι αποφάσισα ότι ο συνδυασμός φυσικού φωτισμού και φωτισμού από την έντονη φλόγα της φωτιάς θα μου έδιναν τα αποτελέσματα που εγώ ήθελα να πάρω. ΄Ετσι άρχισα να σκέφτομαι πώς θα στήσω τους ανακλαστήρες μου ώστε να φωτίσω κατάλληλα το θέμα. ΄Όταν όλα τα παραπάνω είχαν λυθεί πια στο μυαλό μου σειρά είχαν ορισμένα τεχνικά θέματα αρκετά σημαντικά, του τύπου τι μηχανή και τι φιλμ, τι ταχύτητες και τι διαφράγματα θα χρησιμοποιήσω. ΄Όταν ήμουν έτοιμος πήρα το μοντέλο, φόρτωσα το αυτοκίνητο με τα σύνεργα που θα χρειαζόμουν (μηχανές – φιλμ – ανακλαστήρες – τρίποδα – ρούχα μοντέλου – αλεύρι – νερό – ποτήρι – λεκάνη – σοφρά) και ξεκίνησα για το χωριό,  όπου θα έκανα τη λήψη. Φτάνοντας εκεί αρχίζει αμέσως το στήσιμο της φωτογραφίας, κάτι που διαρκεί περίπου δύο ώρες. ΄Όταν όλα ήταν έτοιμα, φτιαγμένα ακριβώς όπως τα είχα στο μυαλό μου, ήρθε η στιγμή της κορύφωσης, ήρθε η στιγμή της επισφράγισης όλων αυτών των σκέψεων, ήρθε η στιγμή του ΚΛΙΚ.
Τότε όλα είχαν τελειώσει. Ακολούθησε η κλασική εμφάνιση του φιλμ και η εκτύπωση της φωτογραφίας.
 
 Photography begins or ends in a "clik"?
Photography begins or ends in a "clik"?
Photography begins or ends in a "clik"?
              
CategoriesAnnouncements